Teljes létszámmal előre!

2022.05.26

Kettő hónapja, hogy a  Dorcas Kemping átalakult és otthont adott az ukrajnai menekültek számára. Biztonságos helyet teremtettünk, ahol nemcsak az alapellátásban segítünk nekik, hanem a hosszú távú letelepedésben is igazgatjuk az útjaikat.

Minden kezdet nehéz, ezt a Befogadóközpont indulásánál is kijelenthetjük!  Az adminisztratív munkák, a letelepedési kérelmek, iskoláztatás mind- mind rengeteg energiát és utánajárást igényel. Sajnos az itt élő családoknál nem ritka eset, hogy nagyon nehezen megy nekik az írás, olvasás, így nekünk, itt dolgozóknak kell segíteni a befogadottaknak ezekben az adminisztrációs feladatokban.  

Az ukrajnai menekültek várnak a regisztrációra
Az ukrajnai menekültek várnak a regisztrációra

Ukrajnában nem kötelező iskolába járni, így a Befogadóközpont lakóinak jelentős része nagyon le van maradva.

Gondoljunk bele milyen iszonyatosan nehéz és frusztráló lehet az, mikor akaratunkon kívül egy másik országban kell újraépíteni az életünket, és mindezt úgy kell megtenni, hogy nem tudunk tájékozódni, írni és olvasni.

Nagyon örültünk viszont, amikor láttuk, hogy szeretnének tenni ez ellen, és bepótolni a hiányosságokat! A kicsiknek önkéntes tanárok tanítanak írást és olvasást, ami a felnőttek érdeklődését is felkeltette! Szeretnének ők is tanulni!  

Ezt mi óriási sikernek könyveljük el! Be akarnak illeszkedni, valamint meg akarják tanulni ezeket az alapvető hiányosságokat!  

Két hónap alatt rengeteg esemény történt, külföldi önkéntesek hoztak izgalmas programokat, trambulint és játszóteret kaptunk adományba, valamint a tanítók is megkezdték a tanórákat tartani a gyerekeknek. 

Nagy szükség van minden támogatásra, főleg most, hiszen a hétfői napon elértük a Befogadódóközpont maximális kapacitását! 

Ismét érkezett egy nagyobb csoport busszal  Hajdúnánásról, így a most érkezett 48 fővel elértük, hogy minden szálláshelyen legyen menekült család. 

Délelőtt, amíg az újonnan érkezők vártak a regisztrációra, kíváncsian nézelődtek, milyen lesz az új ideiglenes otthonuk! 

Az egyik kislány Izabella (7 éves) nagyon közvetlen volt. Odajött hozzám és kérdezte, hogy a játszóteret hol találja, mert szeretne játszani. Az anyukája nem engedte, mivel még ismeretlen a terület és nem szerette volna szem elől téveszteni a kislányát. 

Főként nagycsaládos menekültek érkeztek
Főként nagycsaládos menekültek érkeztek

Pár nappal később a recepción futottam össze ismét Izabellával. Ezúttal egyedül volt, megkérdeztem, hogy kipróbálta-e már a játszóteret és a trambulint. Igen válaszolta, még aznap csúszdáztak és hintáztak a többi gyermekkel. Mesélte, hogy az egyik itt lakó kislánnyal, Marikával már jó barátok lettek ez alatt a pár nap alatt. Nem panaszkodott, szeret itt lenni, sok itt a vele egykorú, így nem unatkozik. 

A most érkezők már a faházakban kaptak helyet, amelyekben emeletes ágyak vannak, és nincsen saját fürdőszoba, hanem a közösségi mosdókat tudják használni. Ezeket a faházakat eddig nem tudtuk megnyitni, mivel nem fűthetőek, így csak a nyári időszakban tudjuk használni őket. Örömünkre szolgál, hogy most ezek a házak is megnyílhattak a menekülők előtt, hiszen minden helyre szükség van.

Jelenleg  194 menekültkérőnek tudtunk szállást biztosítani, melyből 110 gyermek. Mivel nagyon sok a kiskorú, így a legnagyobb szükségünk az önkéntes segítőkre van, akik le tudják foglalni a legkisebbeket, legyen az egy foglalkozás vagy egy egyszerű társas játék.

Úgy érzed szeretnél segíteni? Szeretnél részese lenni a Befogadóközpont életének? 

Jelentkezz önkéntesnek, és tedd boldogabbá az itt élő gyerekek mindennapjait!