Elindult a felzárkóztató iskola a Befogadóközpontban

2022.09.07

Az UNICEF-fel közös projektünk a School to Success mérföldkő lehet a Kárpátaljáról menekült fiatalok számára.

A közel kéthetes pihenő után ismét eljött a tanulás ideje! Az iskolai felzárkóztató programunk kezdetét vette, ahol 4 iskolás osztályban, továbbá egy óvodás csoportban okulhatnak a gyerekek. Összesen 53 kisdiák, illetve 14 óvodás kezdheti meg itt, a Befogadóközpontban kialakított tantermekben a tanévet. 13-15 fős osztályok vannak, így a pedagógusok sokkal több időt tudnak szánni egy-egy gyermekre. Egyelőre hétfőn, kedden, valamint csütörtökön délelőttönként zajlik az oktatás, azonban később minden hétköznap részesülnek majd nevelésben a kiskorúak.

Jelenleg vegyes csoportok vannak. A tanítók még most ismerkednek a diákokkal, és mérik fel, ki milyen szinten áll, így később ennek tudatában fogják beosztani a csoportokat. A nyári oktatás hatalmas előrelépés volt, viszont újabb gyerekek is csatlakoztak az iskolához, így mindképp szükséges egy szintfelmérés. A tervek szerint novemberre már kialakulnak a végleges osztályok, amelyet követően pedig különböző tantárgyakkal fognak megismerkedni a nebulók.

A szünetekben is szívesen bent maardnak az osztályteremben a menekült diákok
A szünetekben is szívesen bent maardnak az osztályteremben a menekült diákok

Ugyan még csak a héten kezdődött az iskola, azonban a tanárok már figyelmesek lettek néhány ígéretes diákra. Az egyik fiatal például ismerte Weöres Sándor verseit. Már 16 éves, így nem tanköteles, viszont a pedagógusok nem szeretnék, ha elkallódna, így azon gondolkoznak, hogyan lehetne egy helyi szakiskolába elhelyezni a lelkes tanulót.

A School to success igazgatója, Lénárt-Muszka Attila nagyon pozitívan nyilatkozott az első pár nap után.

"A gyerekeken azt vettem észre, hogy nagy a tudásszomjuk, valamint nagyon szeretetéhesek. Szükséges számukra a visszajelzés, az elismerés."

 Lénárt-Muszka Attila a School to success igazgatója
Lénárt-Muszka Attila a School to success igazgatója

Attila elmondta, hogy motiválni szeretnék ezeket a csemetéket. Egy hamarosan induló kreatív pályázattal buzdítják majd a diákokat az aktív, hasznos tevékenységekre. A Karácsony Sándor Általános Iskola egy rajzpályázatot hirdet, mely keretében, a gyerekeknek egy rajzot kell készíteni a kedvenc népmeséjük témájában. A School to Success tanoncai is jelentkezhetnek az alkotásaikkal. Aki nem jelentkezik a versenyre viszont készít rajzot, azokból pedig egy kiállítás tartunk itt a kempingben.

A szabadidejükben is szívesen rajzolnak a menekült gyerekek
A szabadidejükben is szívesen rajzolnak a menekült gyerekek

Még csak néhány napja indult el az iskola, de az itt lakók máris befogadták a tanítókat.

"Nagyon közvetlenek nemcsak egymással a felnőttekkel is. Mikor reggel jövök be dolgozni, hallom, hogy valaki utánam szól -Igazgató bácsi hogy van? Egy másik kisfiú pedig ezt mondta nekem- Akkor mi most már barátok vagyunk!"- Lénárt-Muszka Attila így emlékszik vissza az elmúlt napokra.

A jövőbe reményteljesen tekintünk, bízunk abban, hogy az elkövetkezendő tanév alatt a diákok megkapják azt a szintű tudást, ami által egy helyi tanintézményben tudják folytatni majd a tanulmányaikat.