Az első hónap

2022.05.11

Február végén a Dorkász Szolgálat egy új misszióval kiegészülve folytatta tevékenységeit. Az eddigi szociális projektek mellett, a menekültkrízis megoldására is szerettünk volna hosszú távú segítséget nyújtani.  

A kezdetek kezdetén még csak tárgyi adományokkal tudtuk megsegíteni az Ukrajnából érkező rászorulókat, mivel a szálláshelyek még nem voltak alkalmasak arra, hogy hosszú távú lakhatást biztosítsanak. 

Azonban a fő célunk az volt, hogy biztonságos helyet tudjunk nyújtani az érkező menekülteknek! Így minden erőnkkel azon dolgoztunk, hogy minél hamarabb megnyithasson a Befogadóközpont! 

Lehetetlen küldetésnek tűnt, de a rengeteg segítségnek és támogatásnak köszönhetően március 23.-án megnyitottuk a Dorcas Kemping kapuit!  

Busszal érkeztek az ukrán menekültek
Busszal érkeztek az ukrán menekültek

Kicsit több mint 1 hónap telt el, hogy az első családok megérkeztek, így szeretnénk beavatni benneteket is, hogy hogyan telt el az elmúlt időszak. A központban jelenleg  110 fő lakik, amelyből 54 gyermek,  valamint túl vagyunk az 1523-ik menekültek által eltöltött éjszakán. 

A tervezett programokról és ellátásról már rengetegszer írtunk, és nyilatkoztunk, azonban így egy hónap elteltével már összegezni tudjuk, mik azok, amiket tudunk az itt lakók számára nyújtani.   Az ingyenes lakhatás és a napi háromszori étkezés mellett a következő programokkal, illetve szolgáltatásokkal is próbáljuk megsegíteni a rászoruló menekülteket, hogy ezáltal mihamarabb saját lábra tudjanak állni: 

  • Álláskeresési tanácsadás 
  • Jogi tanácsadás 
  • Hitéleti programok 
  • Művészetterápia 
  • Pszichológiai tanácsadás 
  • Orvosi ellátás 
  • Gyermekfelügyelet
  • Beiskoláztatás 
  • Gyermekek részére angol nyelv tanulási lehetőség 

Továbbá ezek mellett folyamatosan biztosítunk ruha,  játék, illetve tisztítószer adományt is a bajbajutottak számára. 

Az adományok folyamatosan érkeznek, azonban jelenleg amire a legnagyobb szükségünk van az a tisztító és tisztálkodószerek. Nagyon gyorsan fogynak, így állandó hiány van ezekből az adományokból. A tárgyi adományok mellett természetesen az anyagi támogatást is nagyra értékeljük, mivel a Befogadóközpont hosszú távú működéséhez elengedhetetlen. A gyermekfoglalkozásokhoz az anyagköltséget, valamint az étkezés biztosítását ezekből az adományokból tudjuk finanszírozni.

Sok menekült a családjával lépte át az Ukrán határt
Sok menekült a családjával lépte át az Ukrán határt

Próbálunk minden információt közölni, minél több képet és videót megosztani Veletek, hogy láthassátok milyen nagy eredményt értünk el mi közösen és hogy a támogatásaitoknak hála milyen itt a Befogadóközpontban a mindennapi élet. 


Hosszú utat tettünk meg, ami Nélkületek nem sikerült volna! 

Köszönjük, hogy velünk voltatok a kezdetektől, és hogy még mindig számíthatunk a segítségetekre! 

Támogasd Te is a Befogadóközpont működését!