Egy nap a gyerekekért! 

2022.06.01

Mint azt már tudjátok az elmúlt hetekben elértük  a maximális létszámot a Befogadóközpontban. Az itt lakók többsége fiatal, így május végén, gyermeknap közeledtével, fontos volt, hogy legyen egy nap, ami csak róluk szól, ahol újra gyereknek érezhetik magukat! 

Rengeteg megpróbáltatáson mentek keresztül, elhagyták az otthon melegét, a barátokat, nagyszülőket. Egy nap, amikor az itt élő családok kikapcsolódhatnak  és kicsit elfelejthetik az elmúlt időszak borzadalmait. 

Sokan nem tudják, de nem véletlenül szerveztük hétköznapra a gyermeknapot. Ezen a májusi napon áldozócsütörtökön,  Jézusmennybemenetelére is szerettük volna megemlékezni. 

Csütörtökön már kora délelőtt elkezdődött az egész napos móka!  

Kiss Ábel Lukács a Dorkász Alapítvány igazgatója  a megnyitó beszéde után az egyik lakót hívta előre.  

Lakatos Éva  és családja az elsők között érkezett a Befogadóközpontba. Itt laknak közel  2 hónapja  és a gyermeknap alkalmából egy kis  meglepetéssel  kedveskedtek a számunkra. A központban lévő fiatalokkal közösen készültek fel és dicsőítői énekeket adtak elő. Önszántukból gyakoroltak és szívvel-lélekkel énekelték a dalokat. 

Az Ukrajnából érkező menekültek énekekkel készültek a nagy napra
Az Ukrajnából érkező menekültek énekekkel készültek a nagy napra

A közös éneklés után pedig teljes erővel vetették magukat bele a szórakozásba! 

A póni lovaglás volt a legnépszerűbb! A kis lakók egyből megrohamozták a mini lovakat és egészen délutánig folyamatosan hatalmas sorok álltak előtte. Az állatok különösen nagy szerepet játszanak a gyerekek életében, és ez most ismét bebizonyosodott! 

De emellett az ugrálóvár is sok kicsi tetszését elnyerte!  

A légvárat a Magyar Református Szeretetszolgálat  biztosította egész napra, ahol az itt lakók levezethették a fölösleges energiájukat. 

A légvár népszerű volt a menekült gyerekek körében
A légvár népszerű volt a menekült gyerekek körében

Debrecenből a  helyi lapok is kilátogattak hozzánk,  ismerkedtek a lakókkal, valamint megírták milyen élményekkel távoztak az eseményről. 

Ahhoz, hogy ez a rendezvény megvalósuljon és ilyen színvonalas programokat tudjunk biztosítani, rendkívül sok  támogatásnak köszönhető! Az édesszájúak számára a  Smile Palacsinta 400 db palacsintát ajánlott fel, a Halápon a Gyermekekért Közhasznú Egyesület kollégái pedig frissen sütött fánkokkal kínálták az érkezőket, így senki nem maradt finomság nélkül!

Igazi popcorn géppel készült a gyerekeknek a Mosolykuckó Szabadidős Egyesület! A nassolni való mellett a buborékshowról is ők gondoskodtak. A buborék gépnek köszönhetően az egész teret belepte a színes szappanbuborék. A gyerkőcök maguk is készíthettek óriás bubikat csak egy kis kézügyesség és kitartás kellett hozzá! 

Emellett kézműves szappant is alkothattak a vállalkozó szellemű fiatalok. A La Pure- Aromaterápia és fürdőélmény  eljött hozzánk és beavatta az apróságokat, hogyan készülnek ezek az illatos tisztálkodószerek. A végén  Dinó, Hello Kitty és Lego ember formájú szappanok is születtek. A csillámtetoválás még a felnőttek kedvét is meghozta és büszkén viselték a színes mintákat a bőrükön.

A délután folyamán a  Transcosmos munkatársai is kilátogattak hozzánk és  vízibomba csatára invitálták a lurkókat. A vizes csata meghozta az eredményét és csupa víz lett mindenki.  

A Hajdú-Bihar Megyei Kapitányság bepillantást engedett milyen a munkája a rend őreinek. A szirénázó autóban ülve mindenki átélhette milyen egy rendőr munkája. Később a Katasztrófavédelem is megérkezett! Éppen az arcfestésnél várták a sorukat a gyerkőcök, mikor megpillantották, hogy az aszfalt úton begurul a tűzoltóautó. A nagyobb fiúk egyből elkezdtek rohanni utána, hogy ők lehessenek az elsők, akik felülhetnek a hatalmas járműre!

A kis  Gáborka leleményes volt és a sisakot is felpróbálta, így igazi tűzoltónak érezhette magát. 

A Dorkász Befogadóközpont lakói számára eseménydús volt ez a nap
A Dorkász Befogadóközpont lakói számára eseménydús volt ez a nap

Színes ballonok nélkül nem is gyermeknap a gyermeknap! Peti bohóc gondoskodott, arról, hogy minden kicsinek jusson valami mókás lufi figura. Még az idősebbek is beálltak a hosszú sorba és kértek egy szívecskés vagy állatos figurát. 

A nap végén pedig egy táncbemutatóval zárult az egész napos fesztivál. A táncosok által bemutatott néptáncok olyan nagy sikert arattak, hogy a végén visszatapsolták őket! 

Leírhatatlanul hálásak vagyunk, hogy ilyen sokan velünk vagytok, és közösen a támogatásaitoknak köszönhetően megvalósulhatott ez a felejthetetlen nap!