Miért nélkülözhetetlen a lelki segítségnyújtás?

2022.09.16

Gyakran elsiklunk afelett, hogy érzelmi szempontból is megvizsgáljuk a dolgokat. A hit óriási erőt ad mindenki számára. Azonban, azoknak a menekülni kényszerülőknek, akiknek egyik napról a másikra teljesen megváltozott az életük, egyedül a hitük maradt.

Kriszt Dániel a Dorkász Befogadóközpont vezető lelkipásztorának a missziója az, hogy az itt lakó menekülteket az Úrban való hit erejével segítse át ezen a nehéz időszakon. A következő interjúból pedig ti is megismerhetitek, mennyire kulcsfontosságú szerepe van a vallásnak a menekültek életében.

Miben segítesz az itt lakóknak?

A legfontosabb célom az, hogy az Úrhoz közel kerüljenek a bajbajutottak. Aki még nem ismerte meg az Urat az megismerje, aki pedig már ismeri, az még erősebb legyen az Ő hitében. Lényeges feladat ez, mivel gyakran előfordul, az emberek között, hogy hirtelen érzelmi felindulásból hoznak egy döntést, aztán meghátrálnak. Az életük olyan, mint egy nádszál, arra hajlik, amerre a szél fúj. Ezzel szemben a Bibliában az van írva, hogy az Úr terve egy folyóvíz mellé ültetett fa legyen, amely stabilan, mély gyökerekkel, közel a vízhez helyezkedjen el. Ez azt szimbolizálja, hogy a hívők is ilyen stabilak legyenek, mély gyökerekkel az Úrban. Növekedve, gyümölcsöt teremtve és közel maradva az élő vízhez, a szellemi táplálékhoz.

Mennyire nyitottak a lakók? Hogy tartod velük a kapcsolatot?

Hamar megnyílnak, már egy-két találkozás után. Mikor bemutatkozom, elmondom, hogy ki vagyok, szinte azonnal befogadnak. Heti 5 alkalommal végig szoktam járni a kempinget, és akik éppen kint tartózkodnak, velük szoktam társalogni. De emellett az Istentiszteleteken, valamint a kiscsoportos Bibliaórákon és a házi csoportokon találkozom a lakókkal.

Hogyan zajlanak a házi csoportos alkalmak?

Mindig egy Bibliai tematika mentén beszélgetünk. Mikor elindul egy csoport, az első alkalommal a megtérés a téma, illetve, hogy ennek milyen következményei vannak az ember életében, hogy mégis mit jelent az, ha hittel éli valaki az életét. A Bibliai azt mondja, hogy a hit hallásból van.

Igazából ezeken az alkalmakon én keveset beszélek. Felvetek egy témát és annak örülök, ha mindenki megszólal. Akadnak, akik bátrabbak, szívesen felszólalnak, és vannak, akik kevésbé. Így azt szoktuk csinálni, hogy körbe megyünk, hogy mindenki lehetőséget kapjon a véleménye kinyilvánítására.

"Van, aki megjegyezte, hogy neki ezek a kiscsoportos alkalmak még külön építőbbek, mint az Istentisztelet. Ami azért is érthető, hiszen itt egymás hite által épülünk, tehát halljuk egymást. Mindenki hozzá tudja tenni azokat a kincseket, amik már ott vannak bennük."

A menekülteknek számára kimondottan fontos a lelki segítségnyújtás
A menekülteknek számára kimondottan fontos a lelki segítségnyújtás

Ezeket a kiscsoportos beszélgetéseket rendszerint imával szoktuk lezárni. Múlt héten nagy élmény volt számomra, hogy elég sok imakérés jött fel. Volt, aki a gyermekéért kért imát és volt, aki saját magáért, mert betegséggel küzd. Ilyenkor egy körben felállunk és kérem a segítségüket, hogy imádkozzunk egymásért. Ez esetben mindenki a másikért mondott el egy imát. Nagy örömmel vállalták, viszont voltak olyanok a csoportba, akik valószínűleg soha nem imádkoztak így nyilvánosan, hangosan és megrettentek ettől. Mondták, hogy ők nem szeretnének imádkozni. Bátorítottam őket, hogy csak egy mondatatban kérjék meg az Urat, hogy segítsen a bajbajutott társaiknak. Sikerült meggyőzni a félénkebbeket is, így végül mindenki elmondta az imát, amit szeretett volna.

"Aktívan részt vesznek, ami vonzza a többi lakót is a csoportba. Hatalmas öröm volt számomra, mikor az egyik csoportban rákérdeztek, hogy tudnék-e tartani ilyen alkalmakat, akár heti kétszer is."

Heti szinten összegyűlnek és segítik egymást
Heti szinten összegyűlnek és segítik egymást

Volt olyan lakó, aki itt a Befogadóközpontban tért meg?

A megtérést részben nehéz meghatározni mikor történik meg. A Biblia úgy tartja, hogy a szívünkben higgyünk, de azt is mondja, hogy a szánkkal vallást tegyünk. Sokan vannak, akik már a szívükben hisznek, de a szájukkal még nem vallották meg. Amikor a kettő megvalósul az én szememben az a megtérés. Amikor valaki kimondja, hogy én döntök Jézus mellett, az Úré az életem. Ez fontos az egyén számára, hiszen innentől kezdve tudja, hogy kihez tartozik. Azelőtt lehet már belül hitt, de még bizonytalan volt.

"Valóban vannak és voltak megtérések. Egy férfi az egyik vasárnapi Istentiszteleten megtért. Befogadta az Urat és a következő héten a házi csoportos alkalmon már nem csak ő, hanem a felesége is jelen volt. Ekkor mesélték el, hogy a férfi felesége is megtért. Azóta a házaspár lelkesen követi az Urat és nagyon vágynának a keresztségre és a bemerítkezésre."

Többen már megtértek a menekültek között
Többen már megtértek a menekültek között

Volt egy másik férfi, aki szintén befogadta az Urat. Viszont még nem áll teljesen készen.

"Az egyik alkalom során ezt mondta nekem: - Ahhoz, hogy bemerítkezzek, ki kell jönnöm a huliganizmusból és le kell tennem a cigarettát."

Hiába ott van a vallás, de az életük bizonyos területein egy másik úr van jelen. Ezzel szemben hatalmas elismerés, hogy felismerik, és bevallják maguknak a bűneiket. Ez már egy fél győzelem.

A gyerekek és a fiatalabbak számára is szerveztek ilyen alkalmakat?

Igen, a gyerekek is érdeklődnek, számukra külön programunk van. Van egy ifjúsági óránk, ami nemrég beindult, igazán jól működik. Ezeken az órákon inkább a fiatalabb korosztály van jelen, nem kimondottan a legkisebbek.

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

A missziónk az, hogy minél jobban erősítsük a hívőket a hitükben. Emellett tervezzük, hogy október elsején a hálaadás napon, az ünnepi Istentisztelet keretében a bemerítkezést is megtartanánk, mivel többen is jelezték, így szeretnénk mihamarabb sort keríteni erre az alkalomra.

Valamint későbbi terveink között szerepel egy vezetői képzés is, azok számára, akik elhivatottak. Annak érdekében, hogy a későbbi útjuk során másoknak is segítséget nyújtsanak a hit erejével.