„Van, aki azt mesélte, hogy már 3 éve nem járt iskolába”

2022.10.27

Hogyan működik egy kempingben iskola? Milyen gyakran van tanítás? Benned is hasonló kérdések fogalmazódtak meg mikor azt olvastad, hogy a kárpátaljai menekülteknek felzárkóztató iskolát indítunk itt a Befogadóközpontban? Most első kézből, az iskola igazgatójától kaptok választ minden felmerülő kérdésre!

Az UNICEF partnerségével működtetett School to Success fejlesztő iskola igazgatója Lénárt-Muszka Attila még csak szeptembertől vetette bele magát a munkába, azonban ez alatt a kis idő alatt egy olyan dolgot hozott létre, ami számos fiatal részére életre szóló változást jelent.

Miért jelentkeztél a Befogadóközpontba munkatársnak?

A Dorkász előtt egy debreceni multicégnél dolgoztam. Szerettem ott lenni, a csapat is igazán jó volt, nem azért hagytam el a céget, mert rossz helyem lett volna. Minden adott volt, azonban hiányzott a tanári pálya, régen tanítottam iskolában és sokszor járt a fejemben hogyan tudnék újból kisdiákokkal foglalkozni. Szerettem volna, akár csak önkéntesként, de gyerekeknek segíteni. A feleségemnek mindig azt mondtam félig viccesen, hogy ha én milliomos lennék, akkor alapítanék egy iskolát.

Egyszer aztán jött egy e-mail a Linkedin-en, hogy a Dorkászban iskolaigazgatót keresnek. Úgy gondoltam érdemes megpróbálni. Az állásinterjú több körös volt, a beszélgetések alapján pedig egyre jobban tisztázódott, hogyan működhetne itt az oktatási rendszer.

"100%-ig biztos vagyok benne, hogy jó döntést hoztam."

A kisdiákok nagyon megkedvelték Attila bácsit
A kisdiákok nagyon megkedvelték Attila bácsit

Nemrég tartottátok meg az első szülői értekezletet. Hogyan látod a szülők mennyire támogatják a fiatalokat a tanulásban?

Igazából itt semmi nem úgy történik, mint a közoktatásban. A szülői értekezlet egy nagy össznépi értekezlet volt, ahol az óvodáskorú és az iskoláskorú gyerekek szülei is jelen voltak. Itt az volt az elsődleges számunkra, hogy az anyukák és apukák az iskola vezetésével is találkozzanak, valamint a tanárokkal is megismerkedjenek.

Az változó mennyire tudják segíteni otthon a gyerekeket, viszont azt, hogy az iskolába járást fontosnak tartják az egyértelmű. Abból is látszik, hogy reggel felkeltik őket és küldik az oktatásra.

A kettő hónap alatt mit tapasztaltál? Hogyan zajlik az oktatás?

Elsősorban azt, hogy a fiatalok nagy része akar tanulni, és tud is kapcsolódni a pedagógusokhoz, ami rendkívül pozitív! Ezekkel a gyerekekkel jó dolgozni, és hála Istennek a tanár kollegák is azt mondják, hogy lehet velük haladni, de nyilván meg kell találni a megfelelő utat hozzájuk. Jól kell beosztani a csoportokat és ezen még mindig dolgozunk. Ez egy komplex feladat.

"Van, aki azt mesélte, hogy már 3 éve nem járt iskolába. Volt aki, a covid miatt és volt aki a háború miatt kényszerült otthagyni az iskolát. Voltak, akik jártak ugyan, de nem kapták meg a megfelelő szintű oktatást. Egy olyan rendszert kellett kitalálnunk, ami mindenki számára hasznos és hosszú távon tartható."

Könyvekből tanulhatják a menekült gyerekek a fő tantárgyakat
Könyvekből tanulhatják a menekült gyerekek a fő tantárgyakat

Jelenleg minden hétköznap délelőtt van fejlesztés. Hétfőn és kedden 4 óra szerdán 2 óra csütörtökön és pénteken pedig 5 órájuk van a diákoknak. A hangsúly a matematika és a magyar tantárgyakon van, hiszen a fő feladatunk, hogy integráljuk ezeket a fiatalokat egy debreceni iskolába. Ott az elsődleges feltétel a magyar és a matematika kellő szintű ismerete. De természetesen a többi tárgy is kiemelten fontos és hozzásegíti őket az iskolai integráláshoz. A készségfejlesztésében a technika, a rajz, és az ének-zene, ami segít. A finommotorikájuk pedig a technika óra keretében tudják fejleszteni a gyerekek.

"Látható a fejlődés, úgy látjuk a tanárokkal, hogy van olyan gyermek, aki már februárban el tudná kezdeni a közoktatásban a tanulmányait."

Elsősorban a Karácsony Sándor Általános Iskolával és a József Attila Általános Iskolával állunk kapcsolatban.

A délutáni oktatásnak már nem sok értelmét láttuk, nem tudnak figyelni a gyerekek, ezért inkább tanulószobát alakítottunk ki a későbbi órákban. Annak, aki bírja és igénye van rá igyekszünk lehetőséget biztosítani a többre. Judit néni és Renátó bácsi a tanulószobában segítenek a kisdiákoknak.

Elindítani egy iskolát mérhetetlenül sok energiát igényel, de aki benne részt vett fantasztikus munkát végzett!

Akadtak-e kihívások az órák során?

Minden közösségben vannak problémák. Úgy gondolom, hogy rossz gyerek nincs. Nehéz sorsú, sanyarú háttérből érkező fiatalok viszont vannak. Nekik a viselkedésük csak egy indikáció arra, hogy a háttérben valószínű valami nehézség vagy trauma, esetleg egészségügyi eltérés lehet. Ezért is összetett a csoportok megszervezése. Azonban a tanáraink jól tudják kezelni ezeket a helyzeteket.

Minden nap egy nehézség, minden nap találkozunk egy leküzdendő akadállyal, de pont ez az, ami izgalmassá teszi ezt az egész munkát.

Hazafele az iskolából
Hazafele az iskolából

A munkád során volt olyan eset, ami személyesen is megérintett téged?

Minden nap történik valami apróság. A gyerekek végtelenül nyitottak és szeretik kimutatni a kötődésüket.

Az egyik óra keretében egy természetfilmet néztünk. Én a hátsó sorban ültem és az egyik kisfiú oda hajtotta a fejét a vállamra, ezt látván pedig a másik oldalamon ülő kisfiú is így tett. Talán ők jobban kimutatják a szeretetüket, fölöttébb jól esik nekik, ha valaki odafigyel rájuk.

Volt egy másik aranyos történet. A kislányom Zsuzsika 8 éves és mondta nekem, hogy adjam át az üdvözletét a bent lakó gyerekeknek, akiknek tanítok. Jó egészséget kívánt nekik és minden jót. Átadtam a kisdiákoknak a jó kívánságokat, majd ezután két kislány odajött hozzám, hogy köszönik szépen és megkérdezték, hogy hívják a kislányomat és a feleségemet. Aztán következő alkalommal mikor találkoztunk készítettek rajzot nekik hálájuk képpen.

Ezek a mindennapi kedvességek hihetetlenül jól esnek az embernek, és ezek adnak erőt a munkához.

A közeljövőben milyen terveitek vannak?

Jelenleg még a stabilizálódás időszakában tartunk. 2 hónap alatt indult el gyakorlatilag az iskola, ez egy feszített gyors tempó. Azt szeretnénk elérni, hogy aminek automatikusan működnie kell az működjön. Eközben persze tervezünk a gyerekeknek különböző programokat is. Emellett karácsonykor is szeretnénk valami kisebb eseményt nekik. Figyelünk arra, hogy a diákok délután se unatkozzanak. Ezen dolgozunk nap mint nap.

Az oktatásban pedig a meglévő tárgyak mellett a sportot szeretnénk még behozni a gyerekek részére. Terveink között szerepel még egy szülő klub is, ahol a neveléssel kapcsolatos kérdésekben segítünk a szülőknek.