Iskolai élet a Befogadóközpontban

2022.03.31

A Befogadóközpont nyitása után pár héttel, az iskolai foglalkozások is kezdetét vették. A második hetet zártuk le az önkéntes tanárokkal, így reális szemmel tudunk véleményt formálni az itt kialakított iskolai körülményekről.

Természetesen az itt lakó szülőknek tervük, hogy minél hamarabb visszaintegrálják az iskolai környezetbe a gyerekeket, azonban sajnos a hivatalos ügyek intézése hosszadalmas. 

 Ez idő alatt pedig szerettük volna a fiatalokat tanulásra buzdítani.

Önkéntes tanárok tartanak foglalkozásokat az ukrajnai menekült gyerekeknek
Önkéntes tanárok tartanak foglalkozásokat az ukrajnai menekült gyerekeknek

A tantárgyakat változatosan állítottuk össze. Úgy éreztük így minden kis lakó számára akad majd olyan iskolai óra, ami felkeltheti a figyelmét. A sport inkább a fiúk számára volt érdekes. A közös focizás, sorjátékok felélénkítik bennük a csapatszellemet, ami rendkívül jó hatással van a közösség építésére. A testnevelés óra kedd reggel kezdődött. A gyerekek elszoktak a korán keléstől, így az órát késve 9:00 tól tudták csak megkezdeni. Többek között fogócska, különböző gyakorlatok és hulla-hop karikázás volt a program.  

A kreatív tevékenységek a legnépszerűbbek a menekült gyerekek körében
A kreatív tevékenységek a legnépszerűbbek a menekült gyerekek körében

A második angol órát nagy lelkesedéssel várták a gyerkőcök az első tanóra sikere után! 

Az óra előtt már a recepción gyülekeztek, hogy időben tudják kezdeni a foglalkozást. A videók és közös éneklés a kicsik számára nagyon szórakoztató és interaktív volt. Az angol órák esetében 2 csoportot alkottak a gyerekek. Korosztály szerint az óvodás korúak részére inkább csak éneklős játékok voltak, míg a nagyobbak, iskolások számára már könnyebb feladatokkal és kártyás játékokkal tudtak idegen nyelvet tanulni. 

 A kreatív foglalkozás szintén nagy kedvenc a gyerekek körében! A szerdai nap nagy részében tavaszi hangulatú kézműves tevékenységekkel foglalták el magukat a kis lakók. Virágokat hajtogattak, ami inkább a lányok számára volt izgalmas, azonban a fiúk részére is akadt bőven elfoglaltság, a színezés és rajzolás az ő figyelmüket is lekötötte. Csütörtök délelőtt a gyerekek megismerkedhettek a fizika érdekes világával. Az előző órához képest, most sokkal komolyabb tanítást kaptak a fiatalok. A külső helyszín helyett most bent a konferencia teremben zajlott a tanítás, és videókon keresztül vehették szemügyre a naprendszerünket

A Dorkász Befogadóközpontban sokszor kint a szabadban zajlik egy-egy ilyen foglalkozás
A Dorkász Befogadóközpontban sokszor kint a szabadban zajlik egy-egy ilyen foglalkozás

Összegzésként elmondhatjuk, hogy az itt élő fiatalok és szülők részére is hatalmas segítség, hogy a gyermekfelügyelet megvalósult! A háború elől menekülve, az otthonukat félrehagyva kilátástalan a helyzet. Ez az állapot egy felnőtt számára is megterhelő, de egy gyermek részére akár életre szóló traumát okozhat. A foglalkozásokkal szeretnénk lekötni a figyelmüket, visszahozni számukra a jól megszokott dolgokat, hogy legyen rendszer és remény ebben a kaotikus helyzetben. 

Rendkívül hálásak vagyunk az önkéntes tanároknak! Rengeteg munka és türelem kell ahhoz, hogy az itt élő gyerekek életében megteremtsék a mindennapos iskolai órák hangulatát.  

Te is úgy érzed, hogy csatlakoznál a gyermekfelügyelet csapatához?

 Várunk szertetettel ITT a Befogadóközpontban!

Jelentkezz önkéntesnek!