Kóstold meg a kijevi tortát!

2022.12.22

Ti már tudjátok mi lesz az ünnepi desszert? Most adunk egy tippet, ha még nem találtál ideális receptet! A Kárpátaljáról érkezett Gyöngyike, több mint fél éve él a kempingben a családjával, ám nemcsak lakóként, hanem munkatársként is a Dorkász Alapítvány oszlopos tagja, aki mindig meglep minket valami házi finomsággal.

Nálatok milyen karácsonyi menü szokott lenni? Van valami tradicionális étel?

Ukrajnában a hagyományos ünnepi étel a gombaleves. Azonban ez nem krémleves, mint ami megszokott. Ebben van káposzta és oldalas is, tartalmas, laktató étel, amit nagyon szeretünk. Általában ezt szentestére szoktuk elkészíteni. Emellett a rántott hús és a francia saláta szokott még minden évben az asztalra kerülni.

A hólabda is a család egyik kedvence
A hólabda is a család egyik kedvence

"Desszertből mindig 4-5 félét szoktam készíteni, édesszájúak vagyunk, meg persze nagy a család, így mindenkinek más az ízlése. De nincs ezzel baj nagyon szeretek sütni, és az édességeket is."

Van valami szokás, amit ilyenkor az ünnepi időszakban szoktatok csinálni?

Régebben szenteste kántálni jártak a gyerekek. Gyerekkoromba mi is mentünk a szomszédokhoz, rokonokhoz, nagy szokás volt a faluban, amikor fiatal voltam. Behívtak minket és mindenhol megkínáltak valamivel, sokszor reggelik maradtunk. Sajnos ez a szokás már elmúlt, most az emberek begubóznak. Sokan jártunk így közösen énekelni, pedig tiltották ezt a hagyományt. Mikor mentünk kántálni, figyeltek bennünket, és ha jött egy autó el kellett bújnunk. Persze gyerekként jókat szórakoztunk rajta, mikor bujkálni kellett. Gyerekkoromban a templomba járást is tiltották.

Úgy próbálták megakadályozni, hogy vasárnap is iskolába kellett lennünk, hogy ne menjünk a templomba.

Milyen desszertet ajánlanál, amit egyszerű elkészíteni?

Ez az egyik kedvenc süteményem, mert könnyű elkészíteni. Többször megsütöttem már a receptet fejből tudom. Nekem ez gyors édességnek számít, nem kell a tetejére csoki máz így hamar kész van.

Kijevi torta recept:

Hozzávalók:

Tészta:

 • 50 dkg liszt
 • 4 tojás sárgája
 • 1 tasak sütőpor
 • 10 dkg cukor
 • tejföl

Mogyorós hab:

 • 4 tojás fehérje
 • 24 dkg kristálycukor
 • Pörkölt darabos mogyoró

Vaníliás krém:

 • 1 liter tej
 • 20 dkg liszt
 • 500 g rama margarin

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk. A tejfölből annyi mennyiséget használjunk, hogy a tészta könnyen kezelhető, gyúrható állagot kapjon. Majd ezután három egyenlő részre osztjuk a kapott tésztát és elnyújtjuk.

A 4 tojásfehérjét a kristálycukorral kemény habbá verjük robotgéppel. A kapott habot pedig egyenletesen elkenjük a tésztalapokon. Ezt követően a habra rászórjuk az előre felaprított megpörkölt mogyoródarabokat. Ha ezzel készen vagyunk, egyesével kisütjük 180 fokos előmelegített sütőben a habos, mogyorós tésztalapokat.

Ameddig sülnek a tészta lapok elkészítjük a tölteléket. A krémet tejből és lisztből össze kell főzni, hogy sűrű legyen. Ha kicsit lehűlt a massza akkor a 500 g margarint egy mixer segítségével kihabosítom. Krémet kapok belőle.

A megsült lapra kenem a vaníliás krémet majd ráteszem a következő lapot és rétegezem. A tetejére nem kenek a krémből. Ha ezzel megvagyunk a sütőbe visszatéve arany barnára sütjük a tortát.

Az elkészült kijevii torta a kókuszos sütemények között
Az elkészült kijevii torta a kókuszos sütemények között