Kreatív foglalkozások őszi hangulatban

2022.10.20

XXI. Századi Roma Nők Egyesülete már több alkalommal látogatott el hozzánk a Befogadóközpontba, azzal a céllal, hogy az itt lakó fiataloknak színesebbé tegyék a délutánjaikat. Szeretnénk most ezekről az alkalmakról is beszámolni nektek!

A legelső találkozáskor néhány gyermek már felismerte az egyesület tagjait, hiszen egy nyírségi községben, Szamosszegen már korábban találkoztak. Az itt élők egy része a Befogadóközpont előtt ideiglenesen Szamosszegen egy közösségi házban tudott biztonságos helyet találni magának. Így az apróságok hatalmas örömmel fogadták Réka nénit, Betti nénit és Zoli bácsit. Az egyesület a Kárpátok Alapítvány támogatásával több településen is segít a háború elől menekülőknek.

A levelek gyűjtése során is jól szórakoztak a gyerekek
A levelek gyűjtése során is jól szórakoztak a gyerekek

Mikor megérkeztek csak ismerkedés, mozgásos játékok, tánc illetve kézműveskedés volt a jellemző. A foglalkozást vezető Makula Réka fel szerette volna mérni mi az, ami leginkább érdekli a gyerekeket.

"Azt szeretnénk, hogy a gyerekek döntsék el milyen irányba haladjon a foglalkozás. Mire van igényük, inkább mozgásos játékok vagy inkább kézműves elfoglaltságok érdeklik őket. Az a lényeg, hogy olyan tevékenységet csináljanak, ami számukra érdekes, így fognak fejlődni és így érzik majd jól magukat egy ilyen programon."

A legkisebb menekültek is szívesen csatlakoznak a foglalkozásokhoz
A legkisebb menekültek is szívesen csatlakoznak a foglalkozásokhoz

A következő alkalommal már tudták, hogy inkább a kézműves tevékenységek lesznek mérvadónak az óra nagyobb részében. Ezért egy őszi témájú elfoglaltsággal készültek a kicsiknek. Kihasználva a jó időt faleveleket gyűjtöttek, majd ebből készítettek manókat a gyerkőcök. A feladatuk az volt, hogy a végén az elkészült műveket mutassák be a többieknek is. Nevet és életkort is kellett kitalálni a készült manókhoz.

A legvégén mikor a bemutatásra került a sor, nagyon sokan az egyesület tagjairól keresztelték el a levélből készült figurákat, ezzel is szerettek volna kedveskedni nekik. Az egyik kisfiú Zoli bácsinak nevezte el a manóját, aki most nem tudott jelen lenni a foglalkozáson.

"Réka néni vigye haza Zoli bácsinak ezt a manót, neki csináltam."- ezzel is jelezte, hogy rá is gondoltak.

Az elkészült manókat sokan az egyesület tagjaninak adták
Az elkészült manókat sokan az egyesület tagjaninak adták

A végén egy híres magyar népmesét A só-t mesélte el a gyerekeknek Réka néni. Bevonva a fiatalokat, arra kérte, hogy ők mondják meg a szereplők neveit. Így lett végül Szlávik király és a három lánya Heni, Szintia és Réka. A mesemondás közben a fiatalok rajzolgattak és csendben figyelték a történetet. Az egyik kislány azonban felismerte a népmesét és ő folytatta tovább a történetet.

A gyerekek kimondottan szeretik az efféle hasznos kikapcsolódást. Mi, itt dolgozók tapasztaljuk, hogy napi szinten kérnek lapot színes ceruzát a kicsit, hogy alkothassanak valamit, amit aztán nagy mosollyal az arcukon adnak át nekünk. Mindig nagy örömmel várják, mikor valaki érkezik hozzájuk és eltölt velük egy kis időt