Menekült gyerekek iskolai felzárkóztatási programja az UNICEF támogatásával

2022.08.15

Már csak néhány hét és itt a szeptember, ami egyet jelent az iskolakezdéssel! Most azonban nem csak a helyi tanintézményekben készülnek bőszen a kis diákok az újabb tanévre!

Becsengettek a Dorkász Befogadóközpontban! Szeptembertől egy újabb közös oktatási projektet dolgoztunk ki ezúttal az UNICEF segítségével. A hosszas eszmecseréknek és szervezéseknek köszönhetően olyan programot kezdünk el a Befogadóközpontban lakó fiatalokkal, amely segítségével integrálódhatnak a helyi tanintézményekbe.

A nyári szünet alatt folyamatos oktatásban részesültek a gyerekek a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet kihelyezett pedagógusai által. Ez alatt a közel 2 hónap alatt mérhetetlenül nagy fejlődést értek el a tanítók a gyerekekkel. A gyerekek minden órára lelkesen, szorgalmasan készültek. Hozzászoktak a napi rutinhoz, otthon pedig az órákon kapott házi feladataikkal gyakorolták az írást és olvasást.

Szeptembertől indul az oktatás az ukrán menekülteknek
Szeptembertől indul az oktatás az ukrán menekülteknek

Szeptembertől pedig folytatódnak a felzárkóztató oktatások immáron az UNICEF támogatásával! Öt pedagógus fogja az itt kialakított tantermekben tanítani a diákokat. A kiscsoportos foglalkozások keretén belül az eddig tanult írás és olvasás mellett más alternatív nevelési módszerekkel is próbáljuk fejleszteni ezeket a gyerekeket. A zenés és a táncos foglalkozásnak, valamint a sporttevékenységeknek köszönhetően a fiatalok komplex készségfejlesztésben részesülnek.

A missziónk továbbra is az, hogy a menekülni kényszerülő iskolás korúak megkapják azt a szintű alaptudást, amely által egy állami tanintézményben tudják majd folytatni a tanulmányaikat. A Kárpátaljáról érkezett fiatalok többsége az iskolai alapismeretekkel nincs tisztában. Nem tanulták, így a mi feladatunk, hogy ezeket a hiányosságokat megtanítsuk nekik.

Sajnos a háborúnak még közel sincs vége. Nem tudhatjuk meddig fog tartani, valamint, hogy mi lesz a végkimenetele. Ugyanakkor az itt lakók többsége már nem szeretne hazamenni, hanem itt Magyarországon kezdene egy új életet. Ezért kimondottan fontosnak tartjuk, hogy beilleszkedjenek és felzárkózzanak ezek a fiatalok a magyar oktatási rendszerbe.

A menekült gyerekek minden eszközt megkapnak a tanuláshoz
A menekült gyerekek minden eszközt megkapnak a tanuláshoz

Természetesen a ti segítségeitekre is szükségünk van, hogy minden zökkenőmentesen menjen a felzárkóztatási projektünk során. Mint minden iskolában, itt is óriási szükség van a különböző írószerekre, rajzlapokra valamint a füzetekre és krétákra. Hatalmas segítség a számunkra, ha ilyen jellegű felajánlás érkezik. Akár tárgybeli, akár pénzbeli fogmában tudtok segíteni a menekült gyerekek oktatási programjában.

Mi dolgozók és a diákok is mérhetetlenül várjuk a Dorkász Iskola elkezdését. Rengeteg változást fog hozni ez a kezdeményezés, mérföldkő lehet ez sokak életében. Újabb fejezet fog kezdődni itt a Befogadóközpontban, aminek ti is a részese lehettek!