Komplex segítség egyetlen szervezettől

2022.11.25

Támogatás a lakhatásban és a mindennapokban egyaránt. Felsorolni is hosszadalmas mennyi mindent köszönhetünk a Terre des hommes Alapítványnak, akik az elmúlt hónapokban mellettünk álltak és nemcsak a kárpátaljai menekülteknek segítettek, hanem a Dorkász Szolgálat kollegáira is gondoltak.

Számos alkalommal tettünk már említést a Terre des hommes Alapítványról, most azonban szeretnénk kicsit tartalmasabban is bemutatni nektek, hogy mivel járultak hozzá az itt élők és a dolgozók életéhez.

Hónapokon keresztül a Befogadóközpont szerves részrévé vált az Alapítvány két elhivatott munkatársa. A menekültek mellett a Dorkász dolgozói számára is tartottak tréningeket különböző szociális témákban. Augusztus óta többek között a bántalmazás formáiról, az erőszakmentes kommunikációról, a roma kultúráról, valamint a szociális munka etikai kódexéről is tanulhattak a menekültekkel foglalkozó koordinátorok.

"A munkatársakról elmondható, hogy végtelenül rugalmasak. Velünk és a lakókkal egyaránt. A tréningek alatt végig befogadóak voltak és ez nagyban segítette az együttműködésünket." - Így emlékszik vissza a közös munkára Ménesi Tünde, a 

Terre des hommes trénere.

A Dorkász Alapítvány és a Terre des hommes Alapítvány munkatársai
A Dorkász Alapítvány és a Terre des hommes Alapítvány munkatársai

Heti rendszerességgel látogattak el hozzánk. Tudtuk, hogyha szerda, akkor a dolgozóknak, ha pedig péntek, akkor a lakóknak készülnek előadással valami érdekes témában.

Ugyan a szervezet fő célcsoportja a gyerekek, és a gyermekjogok ez nem zárja ki, hogy a szülőknek is támogatást nyújtsanak ebben a reményvesztett időszakban. A kisebbek számára oktató jellegű foglalkozások voltak a jellemzőek, a felnőttek részére pedig a tudatos életmódot szerették volna hangsúlyozni. Szülői jogok és kötelezettségek, célazonosítás, nők és férfiak szerepe a családban témaköröket boncolgatták, aminek köszönhetően rengeteg új és hasznos dolgot tanulhattak a kempingben élők. Az előadásoknak köszönhetően kaptak egy olyan szintű tudást, ismeretet, ami segít számukra a mindennapokban és az önálló élet elkezdéséhez.

Tünde tartotta az előadások nagy részét, így a menekültekkel kiépített egyfajta bizalmi kapcsolatot. Az asszonyok elmondták neki, hogy számukra ez a pénteki közös foglalkozás az egyetlen kikapcsolódási lehetőség.

"Az itt lakó nőknek számos téma tabu volt. A tréningek során pedig olyan témákban mélyedtünk el, aminek köszönhetően egy új világ nyílt meg a számukra. Tudni kell, hogy ez idáig egy kis faluban, egy kis közösségben éltek. A mindennapjaik abból álltak, hogy főztek-mostak a férjükre és a gyerekeikre. Nem is gondolták, hogy más élet is lehetséges ezen kívül."

Az egyik előadás során a nőknek tartottak foglalkozást melyben képességfát kellett alkotniuk. Az elején nem tudták mit írhatnának fel a lapra pozitív tulajdonságuknak, sokan úgy gondolták, ők semmiben sem jók. Csak egy kis biztatásra volt szükségük és kiderült, hogy a főzés vagy a varrástudás is fő erényüknek számít. Nem hitték el, hogy bármihez is értenének, de a képességfa befejeztével kiderült mennyi értékes erőforrás van bennük. Az egyik nő meghatódottságában elsírta magát és szerette volna hazavinni, hogy megmutassa a férjének a kész művet.

A képességfának köszönhetően megtanulták értékelni magukat
A képességfának köszönhetően megtanulták értékelni magukat

A férfiak is tanultak az előadások során. Közös kirándulásokat szerveztek a családnak. Budapestre mentek, ahol sokan most először láttak metrót, hidakat. A férfiak nagy része pesten dolgozik, így számukra nem ismeretlen a nagyvárosi élet, viszont a nők most jártak először fővárosban, így ez egy életre szóló élmény maradt nekik.

"Az egyik nő mesélte, hogy nagy álma volt látni a Balatont, amelyet most a közös családi kirándulásnak köszönhetően sikerült valóra váltania"

A képzéseken felül higiéniai termékekből álló csomagokkal, a gyerekeknek vitaminokkal továbbá ruha vásárlási utalványokkal is segítették a rászorulókat.

Hatalmas segítség a menekülteknek a tisztasági csomag
Hatalmas segítség a menekülteknek a tisztasági csomag

Az egészségmegőrzés jegyében nemcsak tréninget, hanem szűrővizsgálatot is szerveztek a Befogadóközpont lakói számára. November végén minden 14 év feletti számára egy vérvételes vizsgálattal deríthettek fényt, az esetleges problémákra. Sokan féltek a tű, illetve a vér látványától. Mesélték, hogy náluk Ukrajnában nem sűrűn végeztek efféle vizsgálatokat, ennek következtében a menekültek közül többen most voltak először vérvételen.

A tél közeledtével mihamarabbi megoldást kellett találnunk az itt élők biztonságos elhelyezése érdekében. A konténerházak megérkeztek, viszont a berendezésben és a téliesítésben szükségünk volt a finanszírozásra, ebben pedig a Terre des hommes patronálására számíthattunk.

Fontos megemlíteni, hogy Magyarországon öt menekülteket befogadó szervezetet támogat az Alapítvány. A közös munkák során lehetővé tették, hogy mi, a Dorkász munkatársai találkozzunk ezekkel a civil szervezetekkel, így szakmai tapasztalatcserét tudtak átadni egymásnak a tapasztalt szakemberek. Ahhoz, hogy ez a kezdeményezés megvalósuljon és működő képes legyen a Terre des hommes munkásságát az International Organization for Migration (IOM) finanszírozza.