Tudd, hogy neked mi a szereped!

2022.11.18

Milyen készségek, képességek a legfontosabbak a te munkádhoz?

Az igazgatót a kuratórium nevezi ki, a kuratórium működését pedig a felügyelő bizottság vizsgálja. Ők kicsit háttérben vannak, nem folynak bele a mindennapi működésbe. A kuratóriumnak kell egy stabil ember, aki tud holisztikusan, egészben gondolkodni és viszi a felelősséget a vállán. Nem egy olyan emberre volt szükségük, aki fél ötkor már nézi az óráját, hogy mikor szabadulhat a munkából, hanem leül és addig dolgozik, míg meg nem csinálja a feladatát. Kell egy magas fokú elhivatottság!

Mi eddig a legnagyobb élményed? Mi az, amire nagyon büszke vagy?

Nagyon sokat tudnék kiemelni, nehéz kiszűrni a legjobbakat. Amellett, hogy sok rászoruló családnak segítünk tartósélelmiszerrel és ruhával, a táboroztatás és a börtönmisszió az, ahol évek óta jelen vagyunk közvetlenül is.

Azok a legszebb élmények, amikor a táborba megérkezik egy gyerek, azt sem tudja, hogy hol van, számtalan sebből vérzik a története és az önértékelése, aztán úgy megy haza 6 nap után, hogy egyszerűen ragyog, mert magával vihetett rengeteg pozitív megerősítést, reményt, Isten szeretetét tele önbizalommal és önismerettel. Egy sokkal kiegyensúlyozottabb és egészségesebb gyerek megy el a táborból és nekünk ez a célunk!

A börtönmisszió során a Debreceni Javítóintézet elítéltjeivel foglalkozunk, ezt látom velük kapcsolatban is. Mélyszegénységből jövő egyszerű társaság, viszont nagyon nyitottak és érdeklődőek. Szemmel láthatóan tudják értékelni, ha odafigyelnek rájuk, arra, amit mondanak, ilyenkor ők is érzik, hogy tényleg szeretjük őket. Sajnos, kevés esetben tapasztalják meg ezt a fajta odafigyelést.

A legutóbbi büszkeségem az volt, amikor a több mint 200 ukrajnai menekülttel tartottunk hálaadó napot. Akkor valami nagy dolgot léptünk meg, hiszen a menekültek közül öten úgy döntöttek, hogy bemerítkeznek és megkeresztelkednek. Az egész szituáció annyira megérintett, hogy beállítottam háttérképnek, hogy minden egyes nap emlékeztessen engem erre a pillanatra.

A sok megszorítás ellenére találkozhattak az Úr Istennel, hitre juthattak és megkeresztelkedhettek. NA EZ AZ, AMIRE BÜSZKE VAGYOK! Ez egy olyan pont az ember életében, amire mindig emlékezni fog, az identitása részévé válik. Emlékszem, amikor elkezdtük a kerítés és a vízvezeték felújítást nulla forintunk volt egy 80 milliós projektre, amikor éjszaka csörgött a telefon, hogy elázott az élelmiszerraktár, amikor jött a mentő vagy a rendőrség, mondhatom, hogy fájt a fejünk bőven sok minden miatt. De abban a pillanatban, amikor megláttam annak az öt lánynak a tekintetét, akkor tudatosítottam magamban, hogy az a sok fájdalom, bizonytalanság és stressz MEGÉRTE ezért a pillanatért! 

Van olyan ember, aki sokat segített, támogatott téged az utadon?

Kettőt említenék meg, az egyik a feleségem, - róla csak szuperlatívuszokban tudok beszélni - hiszen teljes szívvel támogat most is abban, aki vagyok és amit csinálok.

Másodsorban szakmailag Dirk Jan Groot, a holland szervezet alapítója segített nekem. Ő nálam 40 évvel idősebb, szóval tőlem teljesen más generáció és gondolkodás, nagyon erős természettel rendelkezett: Vezess, kövess vagy állj félre! Ő olyan ember, aki, ha bejön egy megbeszélésre, azt már néhány perccel előtte is érzi az ember. Nem volt a Dorkász, amíg ő meg nem teremtette. Most pedig Hollandiában 150 munkatárs, 350 000 embernek segít egy 30 millió eurós költségvetéssel. Nagy szakmai tudása volt, részt vett a magyar szervezet leválasztásában, a holland anyagszervezettől. 3 éven keresztül minden hónapban itt volt velem egy hetet, ő volt a mentorom. Neki köszönhetem, hogy pedagógusból vezető lettem. 

Milyen kihívások vannak a munkádban?

Egy szervezetnek vannak tevékenységi körei, ehhez erőforrások szükségesek és általában az alapítványok életében nem úgy indul egy év, hogy a hozzá szükséges összeg ott van a bankszámlán. Tulajdonképpen 12 hónapunk van arra, hogy megteremtsük ezt a hátteret. Ez egy óriási nyomásfaktor, ezért fontos több lábon álljunk pályázatok és egyéni adományok tekintetében is. Egy szervezet vagy növekszik vagy csökken, nincs stagnálás. Olyan, mint egy növénynek az élete, ezért ez egy jó kihívás számomra, hogy egy olyan mederbe tereljem a szervezetet, ami növekedést hoz. 

Mikor szoktad úgy érezni, hogy betelt a pohár?

Az elmúlt pár évben nem éltem át hasonlót. Óriási kiváltságnak élem meg, hogy itt dolgozhatok, de az első időszakban konkrétan volt olyan, hogy VÉGE, leteszem a lantot és most befejezem. A csalódások és a legnagyobb fájdalmak a félrement kommunikációból alakultak. Olyan emberekkel akartam körülvenni magam, akik hasonlóan gondolkodnak, mint én, úgy gondoltam, hogy így könnyebb lesz megoldani a problémákat. Nos, tőlük kaptam a legnagyobb sebeket. Ez nagyon elcsüggesztett, főleg azért, mert az én értékrendem szerint egy keresztyén munkahelyen nagyon sokat számít, hogy hogyan beszélünk egymással és egymásról.

Jelenleg arra vagyok nagyon büszke, hogy jó emberek vannak a Dorkásznál. Nagyvállalatoktól tanultam én is, hogy nem feltétlenül a legokosabbakat, magas szintű végzettséggel és tapasztalattal rendelkezőket veszik fel egy adott állásra, hanem azokat, akik személyiségükben erősek. Önmagukkal, a világgal rendben vannak, ez garantálja a jó légkört és még a teljesítményre is jó hatással van.

Mivel kapcsolódsz ki munkaidőn kívül?

Nagyon sok részét szeretem a munkámnak. Őszintén elmondom, vasárnap délután én várom a hétfő reggelt. Ezért nincs is igazán külön hobbim. Szeretek sétálni, főzni, zenélni, viszont mivel van négy gyermekünk, ők rengeteg időt és energiát igényelnek, a szabadidőmet inkább szeretném rájuk fordítani. Társasjátékozni, filmet nézni és kirándulni együtt.

Mit tanácsolsz annak, aki hasonló pályára készül?

Nagyon fontos, hogy olyat tanuljon az ember, ami érdekli. Az egész karrierjét kösse az érettségi szintjéhez. Az érettség az én olvasatomban azt jelenti, hogy független vagy a szüleidtől és mindenki más elvárásától. Legyen egyfajta életlátásod, egy célod, amit véghez kell vinned, ami a személyiségeden és az adottságaidon alapszik. Ez majd terelget szépen az ösvényeden.

TUDD, HOGY NEKED MI A SZEREPED! Azt, hogy milyen feladatokban vagy jó, hogy milyen módon tudsz egy csapatot jól kiegészíteni. Kezdd kapacitálni ezeket a tulajdonságokat, kezdj hasznos lenni. Óriási értéknek számítanak a jó emberek, akik le akarnak tenni valamit az asztalra, akik őszinték, mernek sebezhetőek lenni, bevallják a hibáikat, fejlődni és tanulni szeretnének és ami a legfontosabb hűségesek és kitartóak. Ezek azok az értékek, amire felfigyelnek a vezetők és a döntéshozók. Amelyik szervezet vagy vállalat ezt nem veszi figyelembe, az ott elveszít egy óriási nagy lehetőséget.