Ez a Dorkász Szolgálat és

Ez a mi történetünk


"Ábel, megnyitjuk a kempinget az ukrajnai menekülteknek!". Ezek voltak Vojtkó Ferenc, a Dorkász Szolgálat kuratóriumi elnökének szavai, 24 órával a háború kitörése után. "Igen, ezt kell tennünk!"- mondta Kiss Ábel, az alapítvány igazgatója. Így kezdődött minden.

A Dorkász Szolgálat egy keresztyén szervezet, melyet a hollandiai Dorcas Aid alapítvány hozott létre Debrecenben 1991-ben. A magyarországi szervezet 2016 óta független közhasznú alapítványként segíti a szegénységben élő emberek (250 család és 105 idős ember) mindennapi életét, évente 200 gyereknek szervez táborokat és folyamatosan látogatja a helyi börtönöket különböző programokkal.

Most itt az ideje, hogy mi is a szomszéd országban zajló szívszorító háborús eseményekre figyeljünk! 2022. március 21-én megnyitottuk a Befogadóközpontunk kapuit az orosz-ukrán háború elől menekülőknek. 

A pszichológiai segítségnyújtás rendkívül fontos a ukrán háború menekültjeinek
A pszichológiai segítségnyújtás rendkívül fontos a ukrán háború menekültjeinek

Az a vágyunk, hogy hosszú távon tudjunk segíteni a menekülteknek! Szeretnénk minden családnak saját szállást biztosítani, ahol legalább 30 napig, de akár 3 hónapig is maradhatnak. Ezalatt az idő alatt napi háromszori étkezést biztosítunk számukra, miközben segítünk a munkakeresésben, ügyintézésben és a gyermekeik beiskoláztatásában, hogy nyugodtan meg tudják fontolni, hogy hol és hogyan folytatják az életüket. 

Számos önkéntes érkezett ide a Dorkász Befogadóközpontba, hogy az ukrajnai menekült gyerekeken segítsen
Számos önkéntes érkezett ide a Dorkász Befogadóközpontba, hogy az ukrajnai menekült gyerekeken segítsen

A fizikai szükségleteken kívül szeretnénk mentális és lelki segítséget is nyújtani. A gyerekeknek a művészetterápia módszerével segítünk feldolgozni az elmúlt hónapok traumáit, a felnőtteket pedig a helyi gyülekezetek tagjai látogatják rendszeresen, hogy Bibliaolvasásban és imádságban is legyen közösségük.Befogadóközpont munkatársak

A Dorkász Befogadóközpont munkatársai
A Dorkász Befogadóközpont munkatársai

recepciósok, karbantartók, takarítók, őrök


Különösen hálásak vagyunk:

A holland Pharus Foundation-nek, és Answer Foundation-nek, akik a leghamarabb siettek segítséget nyújtani és anyagilag is lehetővé tették, hogy 6 hónapon keresztül, 100 menekültet tudjuk fogadni. Hozzájárultak, hogy a 30 éves pihenőközpontunk legégetőbb felújításai munkái megvalósulhassanak, hogy amint lehet megnyithassuk a menekültek előtt. Személyes köszönet Vincentnek és Rubennek, hogy felerősítették a hangunkat és eljuttatták az ügyünket a megfelelő emberekhez! Köszönjük!


Ami igazán eredményes az a

Csapatmunka

Kiss Ábel Lukács

igazgató

Bulyáki László

irodavezető

Ősz-Kiss Viktória

szociális projekt felelős

Komonyi György

Kemping gondnok


Ha szívesen olvasnál a Dorkász szolgálat további projektreiről (család-, és idősgondozás, börtönmisszió...), akkor látogass el honlapunkra.


ÉS MOST?

Támogasd küldetésünket